Kat Gezocht

Sphynx

Uiterlijk

De Sphynx ziet er naakt uit, maar compleet haarloos is hij niet. De huid van een Sphynx is bedekt met heel korte donshaartjes. Als je hem aait voelt hij aan als een perzik. Op de oren, snuit, voeten en staart mogen de donshaartjes iets langer zijn.

Sphynx katten hebben extra verzorging nodig. Ze moeten regelmatig gewassen worden. De talg die zich bij een kat met een normale vacht tussen de haren verdeelt, blijft bij een Sphynx op de huid liggen. De huid wordt plakkerig en het talg geeft af op meubilair en kleding. Ook de oren moeten regelmatig schoongemaakt worden, omdat een Sphynx veel last heeft van oorsmeer.

Gebrek aan vacht maakt de kat behoorlijk warm als u hem aanraakt. Snorharen en wenkbrauwen kunnen aanwezig zijn, geheel of in stukken, of helemaal niet. De huid heeft de kleur van de vacht die hij zou kunnen hebben en alle gebruikelijke kat-markering patronen (vaste, punt, bestelwagen, tabby, tortie, enz.) kan worden gevonden op de Sphynx huid.

Sphynxen hebben over het algemeen een wigvormige kop en een stevig lichaam met een volle ronde buik, ook wel bekend als dikke buiken.

Karakter

Sphynxen zijn bekend om hun extraverte gedrag. Ze hebben veel energie, zijn intelligent, nieuwsgierig en tonen liefde voor hun eigenaar.

Historie

Haarloze katten werden enkele eeuwen geleden al in Zuid-Amerika gevonden. En op diverse andere plaatsen in de wereld worden met enige regelmaat naaktkatten geboren. Naast de Sphynx wordt er ook met Russische naaktkatten gefokt, de Don Sphynx of Donskoy en de Peterbald. De Sphynxkatten stammen af van de Canadian Hairless. In de jaren 60 en 70 van de 20e eeuw werden in Canada verschillende naakte katten gevonden. Een aantal van deze katten is naar Nederland geïmporteerd en begin jaren 80 van de 20e eeuw is men serieus met ze gaan fokken. Als uitkruispartner is veelvuldig gebruik gemaakt van de Devon rex. Het gen dat de haarloosheid bij de Sphynx veroorzaakt is een recessief verervend gen. Het bleek echter dominant te vererven ten opzichte van het Devon rex gen.Nieuwste advertenties van de sphynx

  Zoek meer advertenties van de Sphynx  


Enkele catteries die met de sphynx werken

  Alle catteries die met de sphynx werken  


Deel dit kattenras

Volg ons

Gratis registreren

Na registratie kun je direct advertenties aanmaken.

Registreren

Nieuwste advertenties

Zoek jouw kat