Kat Gezocht

Burmilla

Uiterlijk

Burmilla’s zijn elegante katten, gematigd oosters van type, van gemiddelde grootte. De kopvorm is enigszins rond van boven met voldoende breedte tussen de oren, het neusprofiel, van opzij gezien, verloopt glooiend. De kin en neus vormen één lijn. Een bump op de neus is ongewenst. Oren middelgroot tot groot, breed aan de basis met licht afgeronde top. Vanaf opzij gezien, staan de oren iets voorover; vanaf de voorzijde gezien, volgen de oren de lijn over de jukbenen tot de kin, wat een stompe wig-vorm moet zijn, met uitzondering van volwassen katers, bij wie de “katerwangen” de lijn enigszins breken. Elegante poten met sterke botten; de achterpoten iets langer dan de voorpoten. Voetjes klein en ovaal. Ronde borstkas van gemiddelde breedte en een rechte rug. Staart middellang tot lang, gemiddeld van dikte aan de basis, langzaam dunner toelopend naar een geronde top aan het einde.

De ogen zijn het meest opvallende kenmerk van de Burmilla. Ze moeten groot en glanzend/stralend zijn, wijd uit elkaar staan, de bovenlijn loopt in een hoek tot de neus, de onderlijn loopt meer gerond. De kleur is groen in alle tinten, met een voorkeur voor helder groen met een eyeliner in de kleur van de basiskleur van de kat. Enig geel is toegestaan bij katten jonger dan 2 jaar. Bij de kleuren rood, crème en tortie is amberkleurig toegestaan.

De vacht is kortharig en “tilted”, dat wil zeggen dat er iets ondervacht is wat de vacht een “verend” aanzien geeft, hij wordt enigszins opgetild, met een zijdeachtige textuur. De basiskleur is puur zilver-wit shaded of shell in de erkende kleuren.

Karakter

De Burmilla is een zachtaardige kat met een lief en aanhankelijk karakter. Ze zijn niet zo extrovert en onbesuisd als een van hun voorouders, de Burmees en ook niet zo inventief. Tegenover vreemden kijken ze eerst "de kat uit de boom". Burmilla’s zijn echte kletskousen.

Historie

In de zomer van 1981 werden in Groot-Brittannië vier zwart zilver shaded kittens geboren uit een lilac Burmese poes. Deze was per ongeluk gedekt door een Chinchilla kater. Alle vier kittens waren van een goed oosters type en hadden een korte vacht. Het type, het temperament en het spectaculaire uiterlijk waren aanleiding om dezelfde kater een geplande dekking uit te laten voeren, nu met een blauwe Burmese poes. Uit dit nest behielden de fokkers Charles en Therese Clark een blauwe kater, Jacynth, samen met een poes uit het eerste nest, Gemma. Jacynth en Gemma werden de grondleggers van de Kartush lijn van Burmilla’s.Enkele catteries die met de burmilla werken

  Alle catteries die met de burmilla werken  


Deel dit kattenras

Volg ons

Gratis registreren

Na registratie kun je direct advertenties aanmaken.

Registreren

Nieuwste advertenties

Zoek jouw kat